11 ledna 2021

Pondělí 11.ledna

Dnes máme krásný den. Stojí před námi ohromná příležitost, která nás může hodně posunout, anebo zůstane nevyužita. Dalo by se říci, že nám Vesmír vysílá poselství, které buď zachytíme a pochopíme, anebo se nic nestane. To poselství zní: "Důvěřujte procesu." Jinými slovy, mějte víru. Přestaňte věci tolik řešit hlavou, přestaňte předpokládat, co je a co není možné, a prostě se otevřete tomu, že toho spoustu ještě nevíte. Že je možné úplně všechno.
Pokud se nám podaří využít této možnosti, pochopíme toho spoustu o naší svobodě a o tom, že to není nic, co nám někdo rozdává, nepřijdeme k tomu pasivně. Svoboda je věc, která se bere, o kterou se bojuje, která se vyhrává. Teprve naše snaha, teprve to, že vykročíme z našeho pohodlí směrem do neznáma, může zaručit, že trochu té svobody také zakusíme. A je to krásně zřejmé zvláště nyní, v této době, kdy nám okolní svět zvláštním způsobem zrcadlí pravý opak - totiž to, jak nám svobodu bere, omezuje, podmiňuje.
Uvědomme si jednu věc. My všichni na tom nějakým způsobem spolupracujeme. Pokud nás někdo o svobodu připravuje, je to jen proto, že jsme se o ní nepřihlásili, že jsme se jí vzdali nebo že z ní máme strach. Zůstali jsme ve svém pohodlí, svých jistotách. Vlády budou utahovat šrouby a zkoušet to tak dlouho, dokud jim nedáme jasnou zpětnou vazbu a nepřihlásíme se zpět o to, co bylo vždycky naše.
Ale tato energie se netýká zdaleka jen naší svobody. Mnohem víc jde podle mě právě o tu víru, že jsme schopni, že můžeme. Henry Ford kdysi napsal krásnou větu: "ať už věříte nebo nevěříte, že to dokážete, v obou případech máte pravdu." Jinými slovy, pokud nemáte vítu, pak nic nezmůžete, a naopak, pokud jí máte aspoň špetičku...pak dokážete třeba pohnout horou. Důležité je se hlavně rozhodnout a pak jednat.
Dnes máme docela velkou šanci si poléčit svá traumata z toho, že "nemůžeme". Že nás něco kdysi zastavilo, přesvědčilo, že je lepší nejednat. Zkuste jít hluboko sami do sebe a řekněte si...jaký pocit ve vás vyvolává to, když máte něco začít? Být iniciativní? Prostě a jednoduše vystřelit, jednat, bez rozmyslu? Co kdybychom nepřemýšleli o tom, "jak" jednat a "co" udělat? Co kdyby to totiž vůbec nebylo o nějakých odpovědích, ale jen o vnitřní víře? Co když jakákoliv akce, "jen tak", bez rozmyslu, je právě tím lékem, který nám ukáže, že můžeme? Že už tu není nikdo, kdo nás brzdí, kromě nás samotných a našich vnitřních hlasů? Co kdybychom zjistili, že to byli nejspíš naši rodiče, učitelé a blízcí, kteří to sice mysleli dobře, ale nebyli schopni dohlédnout, že zákazy a programy "nesmíš" v nás můžou přebývat hodně dlouho, někdy až do konce života?
Věřme, že můžeme. Začněme jednat a vezměme si zpět svou svobodu. Kterou nám ale nikdo druhý nesebral, kterou jsme jen my sami odložili a schovali, nejspíš na dobu, kdy konečně budeme moci. Ale kdo nám to dovolí, když ne my sami? 😃


Žádné komentáře:

Okomentovat