20 dubna 2022

Středa 20.dubna




 Slunce vstupuje do Býka.

To, co jsme projevili ve své ryzí, neupravené, neučesané formě, je nyní, v tomto měsíci, potřeba ohraničit, vytříbit, dát tomu nějaké mantinely a hranice. Také je třeba rozlišit, co z toho je efektivní a plodné, a co z toho je destruktivní. Tam, kde jsme v Beranu jen šli do plnejch hlava nehlava, je nyní v Býku potřeba jednat trochu s rozmyslem. V Beranu se příroda probouzí, raší, roste jako o život, probojovává si cestu a je tak nějak "špičatá", v Býku se příroda jaksi "zaohrouhluje", zaobaluje, kvete, krásní, harmonizuje, voní. Už není tak překotná, spíš se zaplňuje, získává formu, roste do krásy
Býk je zemské pevné znamení se skrytým živlem vody. Znamená to, že je zaměřené pozemsky, prakticky, na viditelné výsledky, na všechno, co je přírodní, přirozené, pomalé, důkladné a stabilní. Býku vládne Venuše a povýšená je Luna, společně se skrytou vodou si můžeme představit tuto energii například tak, že ona přirozenost není potřeba nijak hledat ani o ní usilovat, ona tu je, vždycky byla a vždycky bude. Je to náš výchozí stav a výchozí stav matky Země. Můžeme si ji představit třeba jako kmenové vědomí nebo prvobytně pospolnou společnost, která začíná objevovat zemědělství.
Emoce jsou v Býku vcelku příjemné, podporující, a na rozdíl od mnoha jiných znamení tolik neulítávají do subjektivismu nebo do nějakých abstrakcí nebo pseudoduchovna. Mars s Plutem jsou v Býku v exilu a Uran v pádu, což značí, že zde s příliš akční energií, která jedná hlava nehlava a která je ve své podstatě sobecká, moc nepochodíme. Nepochodíme ale ani se skrytě manipulativní energií, psychologickými složitostmi, hry na vinu a na trest nebo se sebepopíráním. Býk je totiž přirozeně radostné znamení, spokojené se životem, nacházející radosti v drobných věcech a ve hmotě, má rád své jisté a nesnáší změny a přílišné zaměření se na kolektivní záležitosti. Pro Býka je vždycky lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše.
V negativním slova smyslu může být Býk fixovaný na hmotu až příliš, což znamená, že může být lakomý, majetnický, lpící na formalitách a na tom, "co se má" (byť ne tolik jako Kozoroh), anebo prostě jen nesdílí, nenechává energii kolovat skrze sebe, ale má tendenci ji v sobě zastavovat. Obecně se Býk nerad přizpůsobuje novým změnám, raději se drží svého osvědčeného, a reaguje až přehnaně na jakýkoliv pokus o tlak, o silové přesvědčování. To má pak tendenci se schválně zapřít a říci "A just ne!".
Psychologicky odpovídá Býk ranému dětství, kdy se učíme rozeznávat lidi okolo sebe, učíme se smyslově zakoušet, takže bereme věci do rukou, ožužláváme, rozeznáváme maminku a tatínka od ostatních lidí a přicházíme na to, že něco nám dělá příjemně, zatímco něco jiného rádi nemáme. Začínáme se na některé věci nebo lidi fixovat a vytváříme si první programy. Trvá to až do předškolního a školního věku, kde pak nastává věk Blíženců a potřeba věcem přicházet na kloub a ptát se proč a jak. O tom ale až za měsíc...

Žádné komentáře:

Okomentovat