18 dubna 2022

Pondělí 18.4., Velikonoční

 Velikonoční pondělí a astrologická nadílka, co stojí za to...


Vítám vás u dalšího povídání nad astrologickým počasím. Dnes v horoskopu vidíme cosi jako budíček, dochází k jakémusi uvědomění, že vlastně spíme velmi hlubokým spánkem, respektive, že jsme velmi účinně hypnotizováni. Je to tak trošku šoková terapie, padají klapky z očí, věci se najednou zdají být úplně jiné, než jaké se zdály. Zdá se, jakoby přicházela nová revoluce, až na to, že tato revoluce se bude týkat každého z nás, protože je hmotné povahy. Je to revoluce jednak myšlenková a názorová, kde buď zásadním způsobem změníme náhled na svět, rozšíříme svůj úzce vymezený pohled, anebo nás to smete, a druhak to je revoluce hodnotová, ve kterém jde o peníze, majetek, zdroje a hodnoty, kde chca nechca musíme připustit, že jsme se pomyslně klaněli falešným bohům. Jinými slovy, všichni zchudneme, nás všech se budou týkat zásadní změny v majetkovém a finančním uspořádání světa. Starý svět vypadá, že se ještě drží, ale je to už jen fasáda, a za ní pokračuje rozklad. Musíme si uvědomit, že nový svět nejde vybudovat jinak, než na troskách toho starého. Idealistické představy o tom, že by mohly oba světy fungovat paralelně, bohužel nefungují. Nemáme na výběr. Žijeme v klasické společnosti, platíme daně, pracujeme v korporátech, žereme propagandu, ale zároveň máme jakous takous jistotu neměnnosti podmínek. Ano, jsme v kurníku, pěstováni, vykrmováni, ale máme co jíst, jsme chráněni před nepřízní počasí a predátory. Nemůžeme si svobodně vybrat, že ze systému vystoupíme a připojíme se k nějaké alternativě, k nějaké soběstačné komunitě, která by se dokázala uživit a zároveň by dávala i nějaký smysl, přesah, umožňovala by se svobodně vyvíjet. Tak daleko zatím nejsme. Současná společnost navíc připomíná starozákonního Jahveho, žárlivého a pomstychtivého, který vyžaduje pouze bezpodmínečnou poslušnost a nesnese žádnou konkurenci. Dokonce i z učení ježíše Nazaretského vytvořila Společnost náboženství, které má s původními myšlenkami společné pramálo.
Ale zpět k astrologii - v těchto dnech máme velkou šanci udělat věci trochu jinak. Zaměřit se na to, co změnit, a konat. Je třeba vědět, že promyslet to a uvědomit si to nestačí, musíme to uvést do reality. Musíme si zamazat ruce. Řečněním se revoluce neudělá.
Navzdory tomu, že je tato energie taková... řekněme šokující, novátorská a narušuje náš klid, sílu zvyku a provokuje, zároveň je super v tom, že podstatně rozšiřuje vědomí. Vidíme, že to jde i jinak. Teď jde o to, zda si to dovolíme. Může se totiž taky stát, že všechno nové a rebelující jaksi vytěsníme, pak se z nás stanou energeticky zapšklí důchodci, soudruzi, co nadávají na ty chuligány, kteří narušují "klid na práci". Může se stát, že onu pozitivní změnu zazdíme hned v zárodku, protože jí onálepkujeme, kupříkladu řekneme, že to je konspirace nebo ruská propaganda. Nálepka je mimochodem účinný způsob popírání. Když někomu řeknete, že je troll placený Kremlem, nemusíte s ním pak diskutovat a utkat se o myšlenky. Není to nic nového, v osmdesátkách jsme například měli "novou vlnu se starým obsahem"...
Dnes se naplno projeví rozpor mezi těmi, co se odkazují na pořádek, tradici, systém, poslušnost a kolektiv, a těmi, kteří se rozhodli, že raději půjdou vlastní cestou, včetně práva na vlastní názor. Můžou přijít různé manipulace, kdy se nás fakt hustě bude společnost přesvědčit, že jakákoliv odchylka, jakákoliv samostatnost a touha po svobodě je špatná a nežádoucí, víc, než kdy jindy bude zřetelná polarita "pokud nevěříš oficiální verzi, pak jsi konspirátor a agent placený protistranou". Zároveň může přijít prozření, že "takhle už fakt ne". Zkusili jsme si to v padesátých letech 20.století, kdy v komunistickém bloku probíhaly masivní hony na "zrádce komunismu", zatýkání a popravy, ale i v Americe tou dobou měli tendenci ve všem a všech vidět komunistické agenty (vygooglete si mccarthismus). Chtěl bych věřit, že jsme se od té doby trochu posunuli.

Žádné komentáře:

Okomentovat