17 září 2020

ČTVRTEK 17.ZÁŘÍ




Pokračuje nám praktický a poměrně pragmatický týden, ve kterém toho můžeme docela hodně dokázat, budeme-li ukáznění a budeme-li vědět, jak správně na to.
Dnes se nám ukazuje, jak je potřeba být systematický. Pokud kopeme studnu, a každou chvíli kopeme na jiném místě a jinými nástroji, pak je asi jasné, že toho moc neuděláme. Měli bychom mít tudíž trpělivost a výdrž. Měli bychom si také být vědomi toho, že skutečná námaha téměř vždycky vytváří odpor, když se snažíme ovlivnit vnější svět, vnější svět nějakým zvláštním způsobem vzdoruje a odporuje naší snaze. Je to přirozené a neměli bychom si z toho nic dělat. Většina lidí ovšem dělá tu začátečnockou chybu, že jí ten odpor zastaví.

Další zvláštní věc, co se nám často děje...občas zjistíme, že jsme prostě na špatné cestě, že jsme si vybrali blbou alternativu. Je naším svatým právem naše jakékoliv rozhodnutí změnit, a to kdykoliv a kdekoliv! Možná právě dnes zjistíme, že se naše životy neubírají úplně šťastným směrem, a to i kolektivně...možná nám dojde, že se děje přesně jen to, co si necháme líbit. Bojujeme s jakousi možná fiktivní, možná reálnou nemocí, a přímý či náhodný důsledek toho je, že nám jsou pomalu ukrajována naše práva. V metru byl zakleknut člověk bez roušky, a my jsme z toho už tak zpitomělí, že nám to nepřijde v nepořádku. Od června leží ve sněmovně nový zákon, který by v rámci mimořádných událostí umožňoval regulérně omezit naše základní ústavní práva...a my jsme schopní to všechno odkývat..."hlavně nás prosím zachraňte od té zlé ošklivé nemoci"...

Budu se opět opakovat - vnější události jsou jen zrcadlem toho, co se děje v nás samých. Takže, když se nám něco nelíbí, je načase změnit sebe. Je načase všechno v našich životem prosít naším sítem rozlišování, oddělit zrno od plev, ujasnit si, co je pro nás přínosem a co si v životech chceme udržet, a čeho se zbavit, vyloučit. Vylučování...to je vlastně taky naše velké téma. Mnoho z nás je naučeno, že by se nemělo ničemu odporovat a že není zdravé říkat všemu ne. Omyl...právě teď a právě tady je to nezbytné. Řekněte si, co nechcete. Pojmenujte si to. Proveďte ve svých životech velký úklid a vyhoďte harampádí, které tam už nemá co dělat. To, že ho v sobě držíte...to je jeden z důvodů, proč se děje to, co se děje.

Žádné komentáře:

Okomentovat