24 března 2020

Úterý 24.března


Novoluní většinou bývají nepříliš podstatné z hlediska nějakého směrodatnějšího astrologického vlivu, jednak proto, že ukazují spíš tendence, vnitřní nastavení, odstartovávají "novou hru" naší psyché, opakující se každý měsíc, druhak proto, že jejich vliv je jinak velmi krátkodobý. Dnešní novoluní je ale poměrně specifické...a v jistém smyslu destruktivní. Spojuje se totiž s Chironem i Lilith a tvoří tak určitý neuralgický bod. V Beranu se to projeví zcela učebnicově: jsme rozjetí, jsme akční, nekoukáme nalevo napravo, působí na nás jaro a my podobně jako celá příroda kolem nás jaksi expandujeme, jsme v pohybu, netrpěliví, prorážíme hlavou zdi. Jenže Chiron i Lilith nám zároveň ukazují něco úplně jiného. Je to taková zatažená ruční brzda, přátelské upozornění od našeho vyššího já, které nám říká "zpomal sekáči, než se do něčeho pustíš, je třeba, abys otevřel oči a pořádně se kolem sebe rozhlídl. Uvědom si, co děláš a proč to děláš."
Budu se tu opět a zase opakovat, ale události okolo koronaviru, odehrávající se ve vnějším světě, jsou jen odrazem našeho světa vnitřního. A ten jaksi volá o pomoc. Příliš dlouho jsme ho dusili, nevěnovali mu pozornost, příliš dloho jsme svou duši neposlouchali. Přitom ona ví daleko víc, než náš rozum. Dlouho předlouho se na nás volá z nejrůznějších směrů: "sakra probuďte se už konečně", a pokud to nepomáhá, tak zkrátka přijdou na řadu facky.
Toto novoluní může předznamenat to, že se plní naše nejtemnější obavy a zhmotňuje se příběh z románu 1984 i z románu Brave New World...ale stejně tak se mohou zhmotnit i naše přání pozitivní, které se jen neodvážíme nahlas vyslovit. Co je každopádně podstatné na tomto novoluní je jeden zásadní poznatek. Akce je to, co se počítá. Můžeme stokrát měřit, ale pokud se nedostaneme k řezání, není nám pomoci. A tady je podstatné, abychom řezali spontánně, bez rozmyslu. Abychom v sobě konečně našli odvahu jednat. Vystoupit z davu. Být akční. Prostě to zkusit, vystřelit naslepo. Buď to vyjde nebo ne. Kdo se bojí, sere v síni. Kdo neriskuje, nepije šampaňské.
Zdá se, jakoby nám Chiron s Lilith ukazovali, jak jsme na tom špatně, jak sme neschopní a nic nedokážeme, jak se nemá smysl o nic pokoušet. Inu, je čistě na nás, jak se k tomu postavíme. Protože stejně tak nám ukazují, jak je úžasně osvobozující konečně se přestat ohlížet na názory druhých, na kolektivní Prokrustovo lože, jak je fajn nastoupit na cestu Hrdiny.
Náš hlavní, oficiální, "státní" hrdina, premiér Babiš, milovaný i nenáviděný, v podstatě udělal to, co by měl udělat každý z nás. Nelíbilo se mu, co se v naší zemi děje, zkoušel se spojit s různými lidmi a přitáhnout je do politiky, načež zjistil, že do ní bude muset vstoupit sám, aby něco změnil. Zkusil to, prošel si vším možným, a uspěl. Mohu mít milion námitek proti tomu, jakým způsobem to udělal, mohu si všímat spousty ne zcela čistých metod. Fajn. O to teď ale nejde. On to zkusil a uspěl. Soukromě si myslím, že spousta z těch, kdo ho nyní nenávidí, se k akci ještě nedopracovala, a nenávidí ho podvědomě právě proto, že on překonal strach a vykročil na cestu, kdežto oni ne. Politiku normálně do astrologie netahám, ale na tomto příkladě chci ukázat právě na ten princip odvahy a troufalosti. On si troufnul a zjistil, že to jde. Na nás je, abychom si taky v tom svém troufli. Takže přestaňme řečnit o tom, co bychom chtěli udělat, a prostě to udělejme. Ano, bude to bolet, ano, možná neuspějeme, ano, setkáme se s velkým množstvím překážek. Nakonec ale uspějeme. Jak řekl Edison: "Neselhal jsem 10000krát. Našel jsem 10000 způsobů, které nefungují." A zejména: "Naše největší slabost spočívá ve vzdání se. Nejiistější způsob, jak uspět, je zkusit to vždycky ještě jednou."

Žádné komentáře:

Okomentovat