22 března 2020

Neděle 22.března


Svoboda je poznaná nutnost.
Dnešním dnem opouští své království Saturn a vstupuje do Vodnáře, kde je i tak doma, jen jeho projev bude jiný, zajímavější. Poslední stupně ve znamení jsou velmi zajímavé, protože jistým způsobem shrnují a zároveň i karikují význam celého znamení. Když byl Saturn na posledním stupni Kozoroha, přišlo jedno velké Omezení. Střet s Řádem, s povinnostmi, s Vyhláškami a Zákazy. Nyní nám Saturn může ukázat něco jiného. Naši svobodu. Naši schopnost překonat omezení, nepatlat se v titěrnostech, zaměřit se spíš na Celek, na kolektiv, vidět věci v trochu jiném, než úzce sobeckém světle. Vidět, že blaho Celku je přednější, než blaho Jednotlivce. Můžeme si zvolit, že ony omezení, které jsou omezeny časem a místem, se stanou naším zvykem, že si je ponecháme...anebo je můžeme odložit, nechat u cesty. Můžeme jásat, že ony omezení svobody jsou pro dobro věci a slouží tomu, aby se epidemie dále nešířila...alebo můžeme být velice opatrní až paranoidní a hlídat, aby ty omezení nepřekročily jistou čáru, a hlavně, aby, až bude po všem, se to všechno vrátilo zpět ke svobodě.
Osobně chápu jak onen postoj, který bych nazval jako "ultraodpovědný", který by neraději všechno, co jde, zakázal, usměrnil a uchránil, tak i postoj "rebel za každých okolností", který tvrdí, že jakékoliv omezování svobod je špatně, nezávisle na situaci. Pokud se mezi vámi najdou svobodymyslní jedinci, pro které je tato situace jaksi přes čáru, odkazuji vás na stránku mé kamarádky s názvem Juliina Astro, která se s tím vážně nemaže. Bylo by dobré podotknout jen to, že přestože se to může zdát být "jasné", tak není žádný "správný" a "špatný" postoj.
Chvilku odbočím na téma koronavir. Domnívám se, že naše dosavadní znalosti a naše černobílé a racionální myšlení zde dosáhlo svých limitů. Podle mne se totiž nebude dát vysledovat ani jak se virus šíří, ani proč se někomu vyhne a někoho postihne, proč ho někdo přechodí jen jako lehké nachlazení, zatímco jiný ho vyloženě přetrpí (a někdo ho nejspíš ani nevydýchá...doslova). Saturn ve Vodnáři nás může naučit to, že bude nejspíš potřeba se na problém podívat úplně jinak. Klidně i za pomoci alternativní medicíny, můžeme zauvažovat karmu, symboliku zrcadlení (aneb milí človíčkové, ochutnejte svoji medicínu, tak, jak se cítím já, matka Příroda, tak se budete cítit vy, jen si to sami vyzkoušejte, možná až pak změníte svůj přístup), a možná, že nám stejně tak dojde, že prostě nevíme, že to je nad naše pochopení. Což neznamená, že bychom měli rezignovat na jakoukoliv reakci.
Kromě Saturna se dnes domlouvá i Merkur s Uranem, diskutují mimo jiné právě o svobodě, o tom, co to teda jako všechno znamená a jestli by se to třeba nedalo vyřešit jinak. Inu, dalo, ale to bychom se nejdřív museli zbavit všech našich omezení, názorových, společenských i náboženských dogmat, teprve jakmile pustíme přesvědčení, že "něco nějak je a jinak to být nemůže", pak se s tím dá pohnout. A současná situace nám stále a poněkud jednotvárně opakuje jedno: člověče, nevíš nic...
(Obrázek je poněkud provokativní, "Svoboda je otroctví", slogan z románu 1984 George Orwella. Možná je načase se zamyslet, kdo nás chce tentokrát přesvědčit, že svoboda je otroctví?)

Žádné komentáře:

Okomentovat