29 března 2020

NEDĚLE 29.BŘEZNA


Tento víkend nám ukazuje, že nezávisle na tom, co se děje venku ve světě, bychom si měli my sami udržovat náš vnitřní svět harmonický a čistý. Ukazuje se nám, že pokud budeme přemýšlet pozitivně, svět nám bude pozitivně odpovídat, a pokud budeme hltat katastrofy, a čekat konec světa, svět nám zajisté dle našeho vyzařování vyhoví.
Proto bychom si měli uvědomit velkou odpovědnost za to, jaký vytváříme svět. Můžeme ho tvořit nevědomě, ze svých strachů, negací, můžeme si myslet, že nic nezmůžeme, můžeme se své moci vzdát, ale ani to nepomáhá - tvoříme každou vteřinou svého života. Rozhodněme se tedy, že to bude vědomě. Prosím pěkně, abychom se zbytečně nestresovali, zdali jsou naše výtvory dostatečně "čisté". Neděláme žádnou soutěž, nikdo nás nebude bodovat. Chceme jenom žít ve světě, který je pro nás příjemný.
Dnes si můžeme nejen uvědomit, že jsme tvůrci svých životů, respektive jejich částí, ale že jsme stejně tak i ničiteli. Ano, je to tak. K životu patří smrt, ke tvoření zkáza a k růstu rozklad. Není na tom nic negativního. Negativní to je jen v případě, kdy to popíráme. Občas se musíme vymezit, dát najevo někomu, kdo to nechápe, že "takhle už ne". Občas nejsme milujícími a spořádanými občany společnosti. Občas se v nás probudí zvíře, občas ucítíme krev, vášeň nás ovládne. To je v pořádku. Když se spojíme se svou přirozeností, s podstatou, která tu je stále, jen není tolik vidět, nenosí masky, nepotřebuje dělat dojem, tak se náš život promění.
Žijeme v době, kdy staré pravdy přestávají platit. Kdy společnost se pomalu rozpadá, staré nefunkční způsoby už nefungují. Bude potřeba najít nové. Co kdybychom zkusili nelpět na starých zvycích, na to, že "takhle se to dělá"? Co kdybychom to mohli udělat úplně jinak, lépe? Co když je celé to koronavirové běsnění (a všechny důsledky, co z toho plynou) jednou obrovskou příležitostí, jak se zbavit starého nefunkčního nepřátelského světa? Možná to bude ještě chvilku trvat a mnohé procesy nebudou ani trochu příjemné, možná zažijeme opravdu otřesy nejen ekonomické. Možná zkolabuje zásobování, přestane jít internet. Ale možná taky zmizí přesvědčení, že drzejší vyhrává, že peníze jsou všechno. Možná ta společenská změna, co přichází s koronavirovou krizí způsobí, že konečně zmizí všichni ti hajzlíkové, vykukové a drzouni, kteří v současné společnosti umí plavat o mnoho líp, než my, co máme svědomí, zpětnou vazbu, stud i určitou úroveň, která nám jednoduše nedovolí se "zaprodat".
Přichází změna. Tou změnou jsme my. Když pochopíme, že jsme to my, kdo tvoří svět, společnost, když se ke své odpovědnosti přihlásíme a začneme konat, můžeme během několika málo měsíců opravdu doslova přestavit svět. Anebo můžeme jednat postaru a vybrat si strach, omezení a totalitní tendence. Co si zvolíme, je jen na nás...

Žádné komentáře:

Okomentovat