02 února 2020

NEDĚLE 2.ÚNORA


NEDĚLE 2.ÚNORA
"Láska je bezedná strž / tak sebou nemel a drž" -Karel Plíhal
Co tak říct o dnešním dnu, co nám může nabídnout? Je to poznání, že láska a krása, když tak na to přijde, je docela temná a děsivá věc? Že občas se díky lásce projeví i poněkud méně smiřitelné vlastnosti, jako je manipulace, lpění, tlak? Že k lásce patří i odvrácené stránky a že není ani tak důležité znamínko, jako spíš intenzita?
Ano, všechno z toho. Některé věci v životě nejsou krásné. Nejsou vizuálně estetické, vlastně mohou být jistým způsobem odpudivé, pobuřující, zkrátka takové "o kterých se ve slušné společnosti zásadně nemluví". Potíž je jen jedna - jsme komplexní bytosti, takže v sobě máme jak upjaté slušné paničky, tak i nemravné coury. jak optimisty, tak pesimisty. Jak systematiky, tak chaotiky. Jsme svět sám pro sebe. Dnešek nás nabádá, abychom naslouchali temné straně. Na rozdíl od bájí, příběhů, filmů a podobně, je skutečný svět nečernobílý a tak trochu vzdoruje nějakým morálním ohraničením.
Co v nás bojkotuje to, že chceme být šťastní a mít se dobře? Jaká je ta naše část, která si neustále nabíhá lezením do nefunkčních vztahů? Proč se zaměřujeme jen na to světlíčkové, vizuálně krásné a oslňující, když realita je mnohem barevnější - ale v jistém smyslu taky temnější?
Dnešní úkol zní - naučit se, že i temnota má svůj skrytý půvab. Především - není na ní nic negativního, "špatného", nemá smysl jí odsuzovat, popírat, vylučovat. Ona tím nezmizí, jen se přesune do šedé zóny a vyroste jako mafie. Náš úkol je, podívat se na to, co nás na tom všem děsí. Je to ztráta kontroly? Je to pocit, že mě všichni opustí, zavrhnou, nepřijmou? Je to pocit, že si nezasloužím lásku?
Lásku si zasloužíme všichni. A lásku si zaslouží úplně všechny naše části bez rozdílu. Ano, i ty nejvíc nesnesitelné, nepřijatelné. Právě ony. Dáme to?

Žádné komentáře:

Okomentovat