23 srpna 2022

Slunce v Panně, 23.8.22

 Dnes nad ránem vstoupilo Slunce do Panny.

Panna je - hned po Štíru - nejvíce nepochopené znamení zvěrokruhu, které má navíc, docela nezaslouženě, negativní pověst. Proč to tak je, je docela jednoduché. Protože končí léto, končí zábava, slavnosti a easy peasy doba a začínají povinnosti. Je to doba zúčtování, připomenutí toho, že za útratu je taky potřeba zaplatit. Přichází doba, kdy končí zábava a začíná povinnost, kdy je třeba zaměřit se na hmotu, na praktičnost, na tělo, na to všechno, co se doposud dalo ignorovat.
Panna nás ale nechce připravit o zábavu, jen nám připomíná, že jsme, navzdory našim představám a snům, bytosti z masa a kostí. Máme tělo, o které je potřeba se starat, máme tu hmotu, ve které je potřeba se nějak pohybovat, a se kterou je dobré nějak efektivně a smysluplně operovat. Máme cosi jako povinnosti, které ovšem nestojí tak, že něco musíme, spíš tak, že je prostě efektivnější a smysluplnější, když to uděláme. Zatímco jiná znamení si to dělají složité, Panna je mistrem zjednodušení. Kdybychom si mohli představit celý svět jako zvěrokruh, pak Panna bude nejspíš Japonsko. Pracovité, odměřené, zaměřené na detail, podle pověsti se japonský automobilový průmysl rozvinul tak, že si Japonsko nechalo přivézt americké auto a šroubek po šroubku ho rozebralo, aby zjistilo, co má jakou funkci, a nejen že to začalo kopírovat, ale dokonce to i vylepšilo, dalo tomu úplně nový rozměr. To samé s elektronikou.
Největší klad i zápor Panny je ten, že je tak zaměřená na jeden specifický detail, že se umí koncentrovat na jednu věc. Není přehnaně emocionální a když je potřeba, tak se umí "odpojit", respektive umí si spočítat, kdy je lepší být racionální a kdy je fajn emoce připouštět. Co jí ale většinou uniká, je celkový, globální pohled. Je jako mravenec v mraveništi, součástka ve stroji, plnící svoji funkci, ale už nevidí ten stroj, to celé mraveniště. Zároveň vzhledem k tomu, že je plně zanořená ve hmotě, si neuvědomuje, že některé záležitosti mohou fungovat úplně mimo hmotu, některé věci zkrátka nemají pevně dané hranice, definici, nedají se zaškatulkovat. Jako racionální typ moc nechápe intuici a lidi, kteří něco vědí jen tak sami od sebe, kterým to takzvaně přichází samo, berou s velkou nedůvěrou, protože podle nich se přece k vědění dá dostat pouze rozumem, logikou, jasně danými postupy.
O kritičnosti a šťouravosti Panen byly popsány tuny papírů, fakt je, že Panny nechválí, a když chválí, tak stylem "je to dobré, ale...". Je potřeba ale brát jejich kritiku jako jejich způsob vyjádření zájmu. Panny, dokud se vámi zabývají, tak to s vámi myslí vážně. Teprve až vás začnou ignorovat, tak se mějte na pozoru.
Období Panny je obdobím sklizně, obdobím, kdy se prosévají zrno a plevy, kdy je v našich životech potřeba rozlišovat, pročišťovat, zjistit, co je efektivní a funguje, a to, co je škodlivé, neefektivní, nebo nedělá tělu, ale i psychice dobře, tak z organismu vyloučit. Víc, než kdy jindy se v tomto období hlásí o slovo naše tělo, které nám dává jasné signály o tom, zda někde máme nerovnováhu nebo zda v sobě náhodou neudržujeme něco, co už mělo být dávno vyloučeno. Panenské období je dobou "trávení", dobou, kdy vnitřně zpracováváme naše zážitky a prožitky. Oproti Lvu je to samozřejmě dost nuda a pruda...ale na druhou stranu, máloco je vzdálené pravdě jako to, že Panna je nudné znamení. Málokteré znamení dokáže být tak ironické, a málokteré znamení si dokáže dělat takovou srandu samo ze sebe. Oproti Lvu, který nesnese, když se kdokoliv baví na jeho účet, to Panna vlastně i vyhledává. Ale pozor, i Panna má někde své ego. Schované, nepřiznané, ale je tam. A týká se zejména schopnosti a efektivity. Panny se nejspíš nejvíc dotýká to, když jí druzí považují za neschopnou nebo nepořádnou, tam někde je její achillova pata, o všem ostatním se vtipkovat dá.

Žádné komentáře:

Okomentovat