14 října 2020

STŘEDA 14.ŘÍJNA

Válka je mír! Svoboda je otroctví! Nevědomost je síla!

Tyto hesla z Orwellova románu 1984 jakoby předznamenávaly náladu několika dalších dní. Možná se nám zdají příliš radikální, ale možná je radikální sama naše existence, sama naše kultura, sama společnost...možná je jen potřeba něco změnit...a asi to nepůjde jinak, než radikálně.
K astrologii: zdá se, jakobychom chtěli za každou cenu vyhlašovat příměří, snažíme se být milí, vstřícní, racionální a rozumní...ale právě tato naše pasivita je nesmírně agresivní - naopak, lidé, co jsou otevření ve svém projevu, co se své agresivity nebojí, ti jsou vlastně na tom mnohem lépe. Vidíme, jak se veškerá diplomacie scestná, neupřímná, falešná a jen maže med kolem pusy.
Čeká nás měsíc, kdy se určité energie zastaví, tradicionalisté straší, že nebudou fungovat stroje, automobily, doprava bude váznout, komunikace bude zmatečná...a já bych s tím vlastně asi i souhlasil, jen bych možná podotknul, že také záleží na důvodu, proč se to všechno děje. Naše vnitřní intelektuální, rozumová, poznávací, vyhodnocovací a pojmenovávací stránka, se pozastaví, a začne svou pozornost věnovat minulosti, nitru a méně viditelným a ne tolik vnějším okolnostem. Neboli Merkur ve Štíru se stává retrográdním. Štír našemu myšlení dává hloubku, jistou umanutost, schopnost ponořit se do hloubky, ale stejně tak i otravnou šťouravost nebo naopak neúnavné detektivní analytické oko. Přestáváme ale řešit věci, co se dějí venku, a začínáme vnímat nitro, začínáme se věnovat minulosti. Může to být výborná doba pro to, zjistit, kde je kořen toho, v čem jsme se právě ocitli. Kde jsme usnuli za pochodu, kde jsme se nechali ukolébat...kde jsme se vzdali své síly, své odpovědnosti a svých svobod?
Myslím, že také nejspíš zjistíme, že za 90% všeho, co se zrovna teď děje, je strach ze smrti, strach ze ztráty kontroly, strach z toho, že nás cosi převálcuje. A vskutku...je tu covid, který je sakra skutečný (osobně nevěřím na žádné spiknutí nebo na to, že to je fake) a který nám ztělesňuje naše největší strachy. Přišel nám ukázat, že naše životy nemáme pod kontrolou. Přišel nás naučit, abychom konečně pochopili, že smrt je součástí našich životů, že umět věci a lidi pouštět, je pro život naprosto klíčové. Druhá vlna přichází ne náhodou, kdy je Merkur ve Štíru a zanedlouho (cca za týden) se k němu přidá i Slunce...Pochopíme její lekci? Můžeme si stokrát říkat "Nám se to stát nemůže", můžeme nosit roušku od rána do večera, dodržovat rozestupy - covid ale, dle mého skromného intuitivního zření, funguje více na energetické rovině. Navštěvuje (a navštíví) ty, kteří mají problémy s pouštěním (se), se strachy ze smrti, z opuštění, z nemoci...V tomto následujícím měsíci mnozí z nás onemocní, mnohé se to ani nedotkne, ale myslím, že všichni na nějaké úrovni projdeme novým poznáním, mnohé to změní...a přál bych si, aby i na kolektivní, konkrétně státní úrovni došlo k pochopení, že sebelepší opatření vůbec nemusí to, jak se covid chová, ovlivnit. Je cílem funkční stát, sice zčásti nemocný, ale autentický, volně dýchající, živý...anebo je cílem stát totálně zavřený, vystresovaný z jakékoliv nemoci, domněle chránící lidi, ale ve skutečnosti je pomalu dusící? Protože to si myslím, že se právě děje. Naši politici nám bezeslovně říkají "ochráníme vás, i před vámi samými, za jakoukoliv cenu, i kdyby vás to mělo zabít"...
A opět se budu opakovat - politika není nic jiného, než kolektivní manifestace individuálních nálad. To znamená: my tvoříme politiku, a politiky. Je to náš vlastní výtvor. Možná bychom mohli zkusit si trochu pořešit ty svý strachy, co vy na to? (Covid na to?)

Žádné komentáře:

Okomentovat