21 prosince 2022

Zimní slunovrat 21.12.

 21.12.2022

Zimní slunovrat

Vážení a milí přátelé, víte, že je to už dvacet let? Skončil Mayský kalendář, nastaly tři dny temnoty, hvězdy spadaly z nebe dolů a byl konec světa...ale bohužel, tedy bohudík ne v té naší realitě. Výhybka se překlopila a my jsme vyšli úplně novou cestou. A tou cestou jdeme každým každičkým okamžikem, tedy ani letošní zimní slunovrat není výjimkou.

   A copak že je to tak zásadního? Co se nám to děje?

Slunce kleslo nejníže na obloze, jak jen to jde. Noci jsou nejdelší a dny nejkratší. Po tři dny bude Slunce takto nízko na obloze, po tři dny se bude zdát, že žádná změna nepřichází. Teprve po třech dnech začne být zřejmé, že se Slunce obrací a stoupá zase výš, dny se pomalu prodlužují. Tři dny od zimního Slunovratu, kdy se konečně všechno obrací, je mimochodem 24.prosince. Souhra náhod?

   Zimním Slunovratem začíná poslední roční období, zima, a Slunce vstupuje do Kozoroha. Dokud tu byl Střelec, mohli jsme být plni naděje, vizí, přání, mohli jsme snít do alelujá a spřádat vize. Tomu je konec. Dokonáno jest, staré Slunce se ukládá k spánku a to nové se nesměle rodí na svět, ale ještě to nějakou dobu bude trvat. Kozoroh všem nadějím učiní přítrž a vyhlašuje rozsudek. Zhmotňuje to, co jsme za těch devět měsíců zasadili, sklízí plody své práce. Sázeli jsme, kypřili jsme, zalévali, živili, trhali uschlé listy, a nyní je na našem stromu života konečně plod. Je zralý a chutný, anebo seschlý a bez života? Září životem a je šťavnatý a barevný, anebo je bez chuti a zcela průměrný? A jak se na něj díváme? Hlásíme se k němu a s hrdostí ho ukazujeme světu? Anebo raději nechceme, aby o něm kdokoliv cokoliv věděl?

   Kozoroh v přeneseném smyslu je znamením, které ukazuje ve hmotě výsledek vší naší předešlé práce. Velmi jednoduše bráno, nám může ukázat, kde je náš pomyslný kariérní či jiný vrchol. Když budeme pomyslně i doslova sklízet, co dostaneme? Zde můžeme dostat ty koláče, anebo můžeme splakat nad vejdělkem. Anebo nám taky může dojít, že nejen hmotou živ je člověk.

   Tento slunovrat je specifický tím, že společně se Sluncem vstupujícím do Kozoroha, tu máme Jupitera, který vstoupil do Berana. Obě planety jsou v kvadratuře, a to, že se jedná právě o kvadraturu na nultých stupních, jí dává podstatně větší a čistší význam. Jupiter jako by nás konečně chtěl popohnat a říct nám "tak, kamarádi, konečně je čas zvednout kotvy a pořádně sebou hejbnout, prásknout bičem do koní a udělat ohnivou čáru a vyrazit vstříc něčemu novému", kdežto Slunce nám říká naopak "je čas se konečně uklidnit, zastavit, zaměřit se do nitra, protože všechno už je dávno rozhodnuto, už je po pomyslné maturitě a výsledky jsou právě oznamovány".

  Když se přetahuje Slunce s Jupiterem, často to vyvolává jakousi nestřídmost, jde se do plnejch, přehání se, přeceňují se síly a něco se jakoby úplně přehlíží či ignoruje a dělá se jakoby nic. Člověk nezná míru, případně je samolibý a přesvědčený o své jedinečnosti a neomylnosti. Často je to růst, který je doveden až do extrémů, a následný pád. Docela se bojím toho, co přijde. Ale nikoliv teď, ale až posléze. Teď totiž nejspíš přijde přesvědčení, že se vůbec, ale vůbec nic neděje, boje utichnou, krize se zvolní, lidi na sebe budou trošičku milejší a všechno bude tak nějak vypadat, že to je vlastně dobrý. Klid před bouří? Fakt doufám, že ne. Chci věřit tomu, že budeme pouze vnímat určitý rozpor mezi tím, co chceme a co skutečně můžeme, ale že se neprojeví nijak zásadně kromě občasného zapřehánění si...ale já jsem bytostný optimista. Vy si tam dosaďte cokoliv dle vašeho naturelu.

  Přeji nám všem krásné období zvnitřnění, naladění se na sebe, období, kdy můžeme vidět, co jsme si nadrobili - a na základě toho pak můžeme některé naše postoje přehodnotit. Je skvělá doba k opravení námi zadaného kurzu, k tomu, abychom to, co nám už neslouží, zůstalo u cesty, můžeme se hezky zbavit i svých různých psychických i rodinných zátěží, protože teď opravdu můžeme vidět to, jaké věci jsou. Už si nemusíme nic nalhávat. Je to tak, jak to je, takže se podle toho zařiďme.

   Přeji vám všem krásné a naplněné Vánoce, prožijte svátky podle svých představ, vaše Horoskopy nad šálkem čaje se tímto ukládají k malému zimnímu spánku a po Novém roce se s vámi všemi zase těším naviděnou!

Žádné komentáře:

Okomentovat