09 listopadu 2022

9 listopadu 22

 Ne, tohle není konec. To není ani začátek konce. Ale možná to je konec začátku...

Kromě včerejšího vypečeného úplňku a zatmění, si předali štafetu Slunce s Merkurem, Merkur nyní Slunce předbíhá a běží před ním. Přesto jsou oba natolik blízko vůči sobě, že dneska oba dva stihnou utvořit opozici na Uran. Přichází chaos, a bude ho hodně...
Mně se to projevilo třeba tak, že jsem se ráno stačil říznout při krájení chleba, pak jsem zjistil, že nám nefunguje internet, takže to teď píšu přes mobilní hotspot...do toho jeden velký zmatek, kdy člověk neví, čemu se věnovat dřív. Takže přátelé! Pokud jste uprostřed uragánu a jste z toho lehce až těžce zneklidněni, technika se vám vysmívá a počítače se rozhodly vyhlásit časově neomezenou stávku...pak vítejte v dnešním vypečeném dnu.
Co stojí za zamyšlení: technika objektivně nefunguje, to je jasné. Ale mohli bychom se zamyslet nad tím, do jaké míry k tomu přispíváme i my. My vytváříme nějaké ucelené univerzální myšlenkové pole...ale posíláme do něj občas takový sračky, že se to zkrátka někdy zahltí. Takže, máme v sobě chaos, nevíme co by, cítíme, že starý svět už ale opravdu odchází, byť se může zdát, že když se tak drží zuby nehty, tak ještě nějaký čas vydrží, a máme strach z toho nového, protože netušíme, co se po nás vlastně bude chtít. Jsme tak zblblí, že snad radši dáme přednost pofidérní jistotě okovů před nejistotou svobody... Uran ale není sadista a neboří nic jen tak bezdůvodně. Pokud nás připravuje o nějaké naše jistoty, možná, že to jistoty vlastně vůbec nejsou, že to jsou jen okovy, které nám brání posunout se dále. Možná, že to, co se teď hroutí, je pro nás jedna obrovská příležitost. To, co přestává fungovat, podle všeho patří do starého světa, do něčeho, na čem jsme se stali tak trochu závislí...ale propásli jsme příležitost to ze svých životů propustit. Jedeme na mrtvém koni a šleháme bičem víc a víc, a strašně se divíme, že nám to už nejede, zveme další a další znalce, mluvící hlavy a ostatní, kteří nám přednesou cosi o efektivnosti běhu na mrtvém koni, o tom, že ještě není dostatečně mrtvý, takže není potřeba se nikterak znepokojovat... A pak se najednou objeví sorta lidí, která začíná tvrdit, že bychom teda už fakt měli sesednout. Zrádci, konspirátoři, proruští/probruselští kolaboranti!! To by tak hrálo, aby nám někdo narušoval náš krásný vysněný svět... Nebo že by to už opravdu bylo jinak? Že by ti, co nás tolik dráždí, provokují a serou, prostě jen viděli dále, než za roh?
Měli bychom si uvědomit jedno: nové problémy se nedají vyřešit starým způsobem. Když jsme to zkoušeli tisíckrát a zjistili jsme, že to nešlo, stále věříme, že tentokrát to ale opravdu vyjde? A co kdybychom to udělali jinak? Zvládneme ale připustit, že jsme se mýlili? Že jsme měli poněkud omezený a naivní pohled? Uvěříme konečně, že je opravdu potřeba revoluce? A to hlavní - budeme na ni mít odvahu?
Žádná vnější revoluce to ale není, poznámka pro ty, co už se těší, aby někde něco někomu zbořili a vybili si nějak své frustrace. Tato revoluce tentokrát probíhá zevnitř. Je třeba zbořit naše stará přesvědčení, víry, naučené reakce, způsob, jakým nakládáme se svými emocemi. Máme tu polaritu Býk-Štír, a Štír je tentokrát ten, který by měl ustoupit. Nepředstavitelné, co? Ale představte si, že on neustoupí, protože vlastně pochopí, že na určité rovině je s Býkem (a s celým zbylým zvěrokruhem) Jedno. Takže udělá jen to, že otevře své srdce. Konečně. Srdce z ledu vytáhne na sluneční paprsky, a tím způsobí, že led začne tát. Najednou začne cítit, začne vnímat bolest, ale začne vnímat i radost. Má strach, ze ztráty ega, ze ztráty všeho, co u sebe tak křečovitě držel...ale nakonec to pustí...a zjistí, že to, co je skutečně jeho, nikam neuteče (a to, co jeho není, to nikdy neudrží).
Uran pak díky němu pochopí, že nadhled a chaos je jen jedna stránka z mnoha, a začne brát vážně i to, že se někdo může, místo povlávání vysoko ve vzdušných proudech, rozhodnout ponořit do hlubin života. Že je možné život i hltat s vášní. A Saturn zpoza Vodnáře konečně pochopí, že život nemusí být jen o tom buď-anebo. 

Žádné komentáře:

Okomentovat